Ledolezba ve Felbertauernu

Autor: Vikoš (05.03.2011)

 

Sice s drobným zpožděním ale přeci malej report a fotéčky z našeho lufťáckýho véletu.

 

Po neustálým rozhodování, laborování a vyméšlení kokotin ve čtvrtek v noci s Bobulou rozhodujeme směr naší víkendové ledoklovné vyjížďky. Bohužel ledový podmínky se letos úplně nevydařily, tak je třeba hooodně hledat, kam by se dalo jet a přitom si dobře zalézt. Obecně platí, čím víš, tím líp a co nejblíž. V tomhle nám vyšla nejlíp oblast Felbertaurn u stejnojmenného tunelem, který spojuje údolí mezi Mittersillem a údolím směrem na Lienz.

Útočná čtverka ve složení Bobula, Jura, Oťák a já skáčeme v pátek odpoledne do černýho ďábla a s typem na luxus spinkání v altánku od Kleboně (velkej dík) vyrážíme směr fašistov. Po 6,5h cesty a 650km už hltáme slivovičku na uvítanou a jdeme chrnět nadržení na zítřejší klování.

V místě je k dispozici asi 8 natečených ledů (jindy víc) s obtížností jde to, ale tahá to. Nástupy kolem 15 minut a ledy délky max. 150m.

Na rozlez se zahryzáváme do prvních dvou lehčích, které úspěšně komplikujeme. Odpoledne přecházíme na opačnou část údolí, kde už je to kapánek hardcore. S Oťákem lezem dvoudélkovýho mazlíka. První délku tahám já, ta ještě šla, i když taky trochu pozlobila a druhou tahá mistr Otakárek. Kua to bylo silný sousto. Oťák funí jak lokomotiva a leze na hraně pádu. Přeci jen 50m fakt težkýho kolmasa, tak za WI6- možná i víc, potrápí i zdatného komsomolce. Já za ním dolízám úplně na sračku, odsedám a nadávám si, jak moje bandasky stojí za hovno, nemám sílu ani zasekávat. No hnus ale led nádhera. Bobulík s Jurou vylezou první délku ledu vedle nás a druhou odpískávají skrz né moc OK podmínky. K autu docházíme za tmy notně zřízení.

Mno a konečně nastává to, na co se všichni od čtvrtku těšíme – klasickej venkovní večírek. Takže nažhavit vařiče, vytáhnout maso, pivo, slivovičku, uvařit svařák. Do toho všeho nekonečná debata o heroických lezeckých výkonech, ženských, matrošu a dalších extrémně důležitých věcech, bez kterých nemůže být lezec živ. Pak už jen ulehnout a nechat konečně odpočinout zničené tělo na zítřejší lezeckosadomaso počiny.

Druhej den si každá dvojka vysmahne nádhernej dvoudélkovej 5+ ledík, následně si je prohodíme, do toho grilovačka na sluníčku a strach, že to s nama celý hrkne do doliny. Po slanění berem s Oťákem batohy hozené pod ledem a raděj metem rychle do bezpečí mimo dostřel. Asi 3minuty po našem odchodu padá do tohoto místa cca půl tunovej ledovej dáreček, kerej nám poslal vylezenej led na rozloučenou. Mnojo, fakt už nastal čas se odťalto odjebať.

Nudná 6 hodinová cesta domů je daň, kterou musíme zaplatit za supr vékend, kterej nám zase pozvedl naše ledolezecké obzory.

A co dodat na závěr? Snad pokárat Oťáka, že po cestě tam i zpět neustále kontroloval víčka zevnitř, což je vůči řidiči nečestné a nesportovní. Pochválit Bobulu za dopití zbytku alkoholu po cestě zpět, bo kdo se s tím má tahat do 6. patra. A nakonec pochválit sebe a Juru za to, že ty starý dva křápy ještě sebou někam vezmeme :D. 

Komentáře

Vikoš (10.03.2011 v 7:46)
Za saunu omluva, měl sem na baráku fachmana a se zbíječkou mu to šlo tak dobře, že mi bylo blbý ho zastavit. Kurňa důchodce a zřejmě má předky horníky, jinak si to nedokážu vysvětlit. Ale sauna a hory priorita, ináč to nejde.

Bin (09.03.2011 v 9:22)
Výtečné jablečné... :-)
zapiš si do deníčku datum véletu, bo s barákem na krku... :-( Projevuje se to už tím, žes včera ojebal saunu. Eště že jsem se netahal s tím pohrabáčem.

Vikoš (08.03.2011 v 21:46)
Čus Kleboňu, omluva za spožedění, nějak se to zadrhlo v redakci :D. Oťák mi hlásil, jak ste zalezli, ikdyž ve vašem případě asi trocha koupačka. I tak sem záviděl jak ta sviňa a poslal ho do řiti :D. Já arbajtil na baráku, kua kua.

Kleboň (08.03.2011 v 8:22)
HOJ Vikoši...kde sou ty fotky, kua??? Sem se těšil:-)
Teď o vejkendu TOP podmínka na Grünseefälle...potkali Oťáka...pecka!
Ledu zdar, teplu ZMAR!!!

Fotky k článku



Přidat fotky

Přidat komentář
*
*

Pole označená * je nutné vyplnit.