Pálava

Autor: Bubák Karel (10.12.2007)

Průběh akce podle Bubáka

Den první
9.00 – Horní Věstonice
Je mlha, chladno, Martinka vůbec není vidět. Nechce se ven z vyhřátého auta. Přítomni já a Míša. Všude je klid, jen ze sklepů se občas ozve dutý zvuk sudu nebo tekoucí voda (víno??).
9.15 – Horní Věstonice
Vylézáme z auta, něco málo dooblékáme a jdeme se projít pod Martinku. Mlha se trošku zvedá, už vidíme konec stěny. Koukáme kudy by se dalo nastoupit a rozhodujeme se, že jdeme nazpátek pro matroš. Cestou zpět potkáváme Bína, Bětku, Sylvu, Břízku a Patrika. Prý dorazil i Kostěj a Káma. Přebalujeme, rozdělujeme materiál a vyrážíme pod stěnu.
10.15 – pod Obřím kamenem
Dorážíme pod Martinku a zakládáme tábor pod převisem u Obřího kamene. Pod nástupem do Martinky vidíme Kostěje s Kámou, chtějí lézt Velkého Pavouka. Sylva s Bětkou si zapikávají Broučky. Vzhledem k tomu, že jsme nějak zbyli tři (já, Míša a Patrik) tak jsem si vymyslel kousek hákování v čistě lezených cestách.
10.45 – 5 m vpravo od černého převisu na Obřím kameni
Dávám na začátek čoka a jednu skobku, pak už po vlastním, dvou borhácích a starém nýtu, které tam jsou. U předposledního borháku zkouším krok čistě. Začíná se mi to sypat pod rukama a tak nedolézám až na konec a nechám se spustit. Je toho tak 15 m.
12.10 – pod Obřím kamenem
Doráží Bidlo s Pavčou a Kesinou. Jako druhý leze Míša a Patrik ho jistí. Dávám si čaj s rumem. Bín se mezitím rozhodl, že poleze s Břízkou a nastupuje do černého převisu. Chvilku ho necháme se vytrápit a pak ho posílám na správný nástup dva metry doleva. Bidlo dlouhými kroky za rekordní čas vyhákne nějakou 9 vpravo od nás, pak se v tom trápí Pavča. Kosťa s Kámou už jsou pod stropem, Bětka se Sylvou změnily plány a polezou za nima. Škoda že to neřekly o hodinku dřív.
13.30 – pod Obřím kamenem
Patrik s Míšou si vyměňují role a Patrik zápasí s vytlučením skobky. Bín se mezitím posunul o nějakých 5 metrů, jde skoro všechno po skobkách které nedrží. Dopíjím čaj s rumem. Kosťa mizí za hranou stropu a za nějakých 20 minut pořvává na Kámu aby povolil a hledá štand. Káma ovšem povolit nemůže, protože Kosťa vytáhl celé lano. Holkám za nima to hrozně trvá, ještě nejsou na štandu pod střechou.
14.30 – pod Obřím kamenem
Bidlo mě ukecává ještě na kousek hákování vpravo od černého převisu přes 2 kroužky, nějakých 8 m. Zvedá ruku a zatlouká první skobu. Já na ni nedosáhnu, stěží pak věším žebřík do spodní karabiny v expresce. Následuje krok z háčku, který taky není nejkratší. Ještě že to mám všechno o těch 15 cm kratší, na prvním bych tak dlouhý krok nedal. Bín se posunul o dalších 5 m a chybí mu tak 2 m k borháku. Patrik už všechno po mně vybral a slanil. Přichází Kosťa s Kámou.
15.00 – pod Obřím kamenem
Bín dolezl k borháku, nastupuje Břízka. Má trošku problémy s vytloukáním skob, ale jinak v pohodě. Holky dolezly na štand pod střechou. Následuje obecné balení a komentáře rychlosti Bětky a Sylvy. Po všeobecné domluvě posíláme Bětku, která už je ve střeše zpátky aby slanily. Nemají čelovky, tak by zatmění byl docela průšvih.
16.00 – Horní Věstonice
Dorazili jsme zpátky k autům a rozhodujeme, že Bín počká na holky a zbytek pojede zakempovat.
16.20 – Kemp a penzion U Langrů
Domlouváme se na postavení stanů, kvůli nám otevřeli kemp. Tak máme plno místa. Některým nejmenovaným se podaří postavit stan na h...., naštěstí ho mají v předsíňce a tak stačí stan přesunout jinam. Mezitím doráží i zbytek skupiny s Bínem.
17.00 – Penzion U Langrů
Nekecali, mají tady pečenou husu. Ovšem jedna porce za 250,- Kč. Vrchní tvrdí, že je toho dost pro dva lidi. Tak si dávám napůl s Kámou a Bidlo s Pavčou taky. Ostatní si dávají polívku a smažák. Udělali dobře. Husy je jen kousek, se zelím a knedlou to taky nepřehnali. Popíjíme k tomu vínko, které je výborné.
18.00 – Kemp
Skoro všichni jdou po „vydatném“ jídle v hospodě vařit, aby se najedli. Sklépek je domluvený na půl sedmé.
19.00 – Sklep
Oficiálně se to jmenuje Vinařství Langr. Příjemný starší pán vítá předvoj a začíná degustace. V průběhu přichází i zbytek mužstva a ženstva. Vínku je vynikající, má jen přívlastková lahvovaná vína. Takže žádná pařba, ale opravdu jen ochutnávka s přednáškou o každém víně a o práci s vínem.
21.45 – Sklep
Po druhém telefonu z domu nás pan Langr příjemně vyprovodí ze sklepa s tím, že ve vinárně na penzionu je živá hudba. A že se jistě domluvíme a zahrajeme si tam.
22.00 – Vinárna
Všichni se přesunuli do vinárny, někteří si dávají vínko, jiní (čuníci) pivo. Po chvilce se domlouváme, že v pauzách kapely – já jsem ji pracovně nazval Eva a Vašek – budeme s Bínem hrát. To se daří a tak celá vinárna zpívá a veselí se i u našich kytar. Někteří tvrdí, že jsme lepší než ta kapela, což je samozřejmě pravda.
24.00 – Vinárna
O půlnoci konec, musí se jít spát. Nezvyklý přístup, ale všichni místní bez řečí balí a jdou. Tak jdeme taky a v kempu ještě kecáme a někteří trestáme láhev rumu.

Den druhý
??.?? – můj stan
Jako obvykle nevím, v kolik jsem šel spát, jen vím že jako poslední. A že všichni slušně ulehli a usnuli?? Nekontroloval jsem to.
9.00 – Kemp
Pomalu se motáme ze spacáků, vaříme snídani a kecáme. Je lepší počasí než včera, dokonce začíná vykukovat sluníčko.
10.30 – Kemp
Nikdo nechce lézt, tak budím Patrika, balíme a odjíždíme k domovům. Všichni jsou spokojení a jestli ne tak ať mi to zkusí říct, už nikdy nic nebudu domlouvat.

Sepsal jak si po čtrnácti dnech vzpomněl

Bubák Karel

Komentáře

Fotky k článku


Přidat fotky

Přidat komentář
*
*

Pole označená * je nutné vyplnit.