Letos poprvé

Autor: Bin (14.07.2012)

Zdar lezčíci.

   Páč už druhej víkend V Ádru Kebule vaří mlhu a chcánky a dnešní pracovní domácí úkoly jsem si už odfajfkoval, rozhodl jsem se z čisté rozjařenosti, že už mám dost toho pohledu na poslední článek z Dubna..... (kua, copak nikdo nic nedělá ? )

  Jakožto Ádrofil to zase bude o písečku. Především bych chtěl touto cestou oficiálně přivítat mezi podobně postižené jedince naši milou Lady Burdu, která se asi letos rozhodla přestat do písku jenom čmárat klacíkem a začala s tímto krásným, voňavým, leč drsným materiálem koketovat na vážno. A řekl bych, že celkem úspěšně. 

    Takže, letošní sezona nám krásně začala prodlouženým víkendem, kdy jsem 2 dny povlával "na ocásku" za démonem všech démonů ptt. Oťasem. Pravda, někdy mě taky pustil "na špicu", ale většinou jsme lezli těžší kósky, a ne málo. Četnost výstupů šla postupně dolů. 12 cest ve čtvrtek mi dalo celkem pohulit. Ráno jsem vstával celej rozbolavělej a 8 pátečních kousků mě celkem dokleplo. Proto jsem uvítal, když večer dorazil král zevláků Josef. Vyhlásili jsme "rest" a po čtyřech cestičkách v pekelnym vedru jsme vyrazili pěstovat blahobyt.

   A přišla neděle. 1. 5. Toto datum značí, že jsme se ráno otočili k Ádru čelem, ke Křižáku zády a hurá tam, kam jsme se od podzimu těšili. Plán byl vylézt aspoň dvě cesty. A to už zkoumáme, kde že by tak asi mohla začínat Jubilejí cesta na Hrad. Našli jsme a s přestávkami, kdy se pro moc srandy nedalo pokračovat v lezbě nakonec i vylezli. Pěkné to bylo. Hned vedle ( z náhorky směrem na Milence ) nachází se věž, jež se zove Amorův šíp. Po večerním doporučení se stala naším dalším skalpem. Takovej Ádrovej průměr. Nemůžu doporučit, ani odrazovat. Dolez je docela mazanej, ale nakonec pěknej. Takže plán byl splněn. Leč, cestou k pivu jsem si nevím proč vzpoměl na Oťasovo doporučení a ještě jsme zašli "jenom omrknout nástup" na Cestu rumových pralinek na Mořskou pannu. Od pohledu se mi to moc nepozdávalo, ale něco uvniř mi říkalo, že by to šlo. A taky že jo. Spára, dole trošku širší, převislejší, po osmi metrech kolmá, užší. Kruh cca v 15ti, pod ním bambuláč a tutová lanovica. Pod výlezem ještě menší bambula ( nutno prodloužit ) a vyvrcholení. Paráda, radost, pro postoupení do vyššího levelu spáraření skoro povinnost.

    Další radostné okamžiky jsem zaznamenal s Bidlem při přelezu Údolní cesty na Mošnu. Spodní půlka sice komínovej opruz, ale dál širší koutovka. Semo tamo hluboko žabka nebo pěst, občas smyca. Když jsem se na to později díval z věží na protější stráni, musel jsem se pochválit.

     Abych jenom nemachroval, musím se přiznat i k radostem druholezeckým. Oťasovi jsem měl tu čest posbírat smyce na cestě Ukřižování na Radnici a za Indošem jsme si s Bidlem vylezli cestu Padák na Řeřichu. Radnice dobrý. Měl jsem z předloňska rozlezenej nástup. Stačí zatnout zuby a přelízt první 3 - 4 tempa v úzké žábě přez solivej převis, ale kolem tutovyho uzlu a dál je to moc pěkné. Řeřicha je poctivá širočina s klíčovým výlezem "z pindy" cca ve 12ti metrech. Jištění, no, nevim nevim, Indoš tam cosi nastrkal. Další druholezecký úspěch jsem slavil zase za velkým Ó při přelezu kultovní cesty Maršovský valčík na Uran. I na druhym jsem mel 2x 3x co dělat, abych nesedl a neudělal si ostudu.

    No, a zatím poslední významější zářez na lano ( aspoň já si toho považuju ) je na Starostovou legendární cesta Iljův odkaz. Zadařilo se, pytel sundán. Konečně se mi podařilo nastoupit tou správnou spárou ( je to ta prostřední ). Docela mazanej je průlez položeným komínem ke 2. Q. Přelez přez převis a cvakání 3. zase tak drastickej není, Spíš mě lehce překvapil přechod ze žábovky do prstovyho žlábku ( 4. a 5. Q ). Taky jsem měl drobet obavy z traverzu pod hlavou, ale tam už není co řešit. Dolez "klasikou" a zase ty rozhledy, panoramata. Celkem na pohodu to za mnou vymastil Michal Daniel. Přesto, že byl v Ádru poprve, tak mu to šlo perfektně a dolez na vršek zvládl dokonce na prvním. Že by další mladá naděje ? No, uwiedzeme.

   Když se nebesa smilují a přestane "močát", třeba ještě letos o něčem pisnu. Jestli se teda hecnu.

Tak lezbě zdar a dešti zmar !!!

    el Biňos

Komentáře

Bubák (20.07.2012 v 15:14)
Mno, pěkný výčet cest, jen co je pravda. O některých víme svoje :-). Ale to Ukřižování ti závidím. Koupím ti kýbl piv, když na pudem spolu ještě jednou :-)))
Taky mně těší, že na Starostové už konečně pořádně osadili ten kruh nad převisem, s Kostějem jsme si ho kdysi oba vytáhli, vrátili a dali zpátečku.

Fotky k článku



Přidat fotky

Přidat komentář
*
*

Pole označená * je nutné vyplnit.